ŞIRNAK MESLEK YÜKSEKOKULU KUYUMCULUK VE TAKI TASARIMI PROGRAMI

Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Bölümü öğrencileri, atölye derslerinde bir yandan mesleğin gereği olan temel bilgi ve becerileri kazanırken, gözlem yapabilme, çözümleme ve yaratıcılığını açığa çıkaracak gerekli sanat eğitimini alabileceklerdir. Öğrencilerin, sanatsal düşünme boyutunu yakalayabilmeleri, yöntem oluşturabilmeleri, teknik ve tasarım çalışmalarında alana yönelik teorik ve pratik tüm bilgi ve beceriyi kazanabilmeleri, bu süreç içerisinde öğrencilerin üretme yeteneği ve kişiliği çizgisinde özgün tasarım dilini oluşturabilmesi sağlanacaktır.

Ülkemizde var olan milli servetlerin korunması ve bunların çoğaltılarak kültürümüzün yayılması önem taşımaktadır. Özellikle el sanatlarında farklı alanlarda çeşitli değerlere sahip olan ülkemizde bu değerlerin aktarılması, yenileme yapılması için nitelikli işgücüne ihtiyaç duyulmaktadır. Bölümün amacı alanında eli becerikli ustalar yetiştirmenin yanı sıra toplum ve sanat konularında da entelektüel bir çabanın gereğine inanan tasarımda nitelikli bireyler yetiştirmek, Özellikle bölgesel el sanatlarımızdan olan kuyumculuk ve takı tasarımı bünyesinde telkâri yapımı ve üretimi gibi geleneksel el sanatlarımızın örneklerini belgeleyecek ve üretilen bilgiyi günümüz teknolojisine aktaracak nitelikte iş gücü yetiştirmektir. Aynı zamanda amacımız, kendi atölyelerini kuracak, üretim yapabilecek sanat atölyelerinde eğitim verebilecek, kendine güvenen tasarımcıları ülke ekonomisine kazandırmaktır.

Programa Kimler Kayıt Yaptırabilir?

Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Bölümü ön lisans programına Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile öğrenci kabul edilmektedir. Temel Yeterlilik Testi (TYT) puan türünden en az 150 ve daha yukarı puan almış olanların  Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) tercih işlemlerinde kontenjan dâhilinde bu programa yerleştirilmesi halinde kayıt hakkı kazanmaktadırlar.

Mezuniyet Koşulları

Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Bölümü ön lisans programında 120 AKTS kredilik ders alıp, tüm dersleri başarı ile tamamlayan FF,YZ,DZ notu olmayan, Genel Not Ortalaması (GNO) 100 tam puan üzerinden en az 60 not ortalaması olan ve diğer yükümlülükleri yerine getiren öğrenciler mezun olabilirler. Bu kredilerin altında eksik kredi ile mezun olunamaz. Ayrıca programdan mezun olabilmek için öğrenciler dördüncü yarıyıl ders programına dahil edilen 8 AKTS’ den oluşan stajlarını tamamlamak zorundadırlar.

Üst Kademeye Geçiş

Kuyumculuk ve takı tasarımı ön lisans programını başarı ile bitiren mezunlar ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile;

*Aksesuar Tasarımı

*Kuyumculuk ve Mücevher Tasarımı

*Takı Tasarımı

*Takı Teknolojisi ve Tasarımı

Bunlara ek olarak kuyumculuk ve takı tasarımı bölümü mezunlarının Anadolu, Atatürk ve İstanbul üniversitelerinin açıköğretim fakültelerinde bulunan aşağıdaki açık öğretim bölümlerine de Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile geçiş yapabilme hakkı bulunmaktadır.

*Halkla İlişkiler ve Tanıtım

*Maliye

*Kamu Yönetimi

*Konaklama İşletmeciliği

*Uluslararası İlişkiler

*İşletme

* Halkla İlişkiler ve Reklamcılık

*İktisat

*Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri

Kuyumculuk ve takı tasarımı bölümünden mezun olan kişiler bu bölümleri tercih edebilirler.

Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Özel Sektör İş İmkanları

Bölüm mezunları;

*Özel kuyum veya süs taşı işleme atölyesi açabilir.
*Kuyumculuk sektörü ile alakalı firmalarda satış elemanı olarak görev yapabilir.
*Takı tasarım firmalarında sanat danışmanı olarak çalışabilir.

Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Devlette İş Bulma İmkanı

Sınırlı sayıda da olsa zaman zaman KPSS atamalarında Kuyumculuk ve Takı Tasarımı bölümüne de kontenjan verilmektedir. Kuyumculuk ve Takı Tasarımı mezunları aşağıdaki devlet kurum veya kuruluşlarına atanma şansına sahiptir;

*Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü
*Dış Ticaret Müsteşarlığı